w programie wycieczki:
- w ramach wizyty w gospodarstwie agroturystycznym, będziemy uczestniczyć w warsztatach „Tłoczenie oleju na zimno”, czyli zdrowa żywność prosto od rolnika!”. Pobyt w gospodarstwie trwa około 2 -3 godzin.
W trakcie pobytu:
- zwiedzanie i omawianie dobrostan zwierząt oraz ich zachowania;
- prelekcja na temat ekologicznych upraw roślin oleistych;
- poznamy aż 10 gatunków roślin oleistych;
- tłoczenie oleju na zimno;
- poznawanie na bieżąco całego proces, wytwarzania oraz kalkulacji kosztu 1 litra wytłoczonego oleju;
- uświadomienie uczestników warsztatu co do działania i właściwości tłoczonego oleju;
- degustację wszystkich olejów, m.in. oleju rydzowego, z czarnuszki, z ostropestu, z dyni czy też z konopi;
- możliwość zakup olejów, które najbardziej nam odpowiadają; - ponadto w gospodarstwie agroturystycznym są liczne zwierzęta oraz znajduje się tu hodowla krów Hihland (bydło szkockie), osła – Oskara, bażantów, kur, oraz gęsi...
*opcjonalnie możliwy serwis kawowy + ciasto lub obiad 2-daniowy na miejscu w tłoczni podczas warsztatów.