w programie wycieczki:
Dzień 1
- Koniaków – Centrum Pasterskie – poznamy miejscowy folklor i tradycje. W programie pokazu wyrobu serów – klaganie mleka – czyli jak z mleka powstaje bundz – biały słodki ser wykorzystując przy tym drewniane naczynia pasterskie – puciery, ferule i czerpaki oraz rzeźbione formy serowarskie oraz prelekcja na temat tradycyjnego kulturowego wypasu owiec w Karpatach i degustacja serów regionalnych z bacówki Rozmowa o owcach, tradycyjnym kulturowym wypasie i pasterskim dziedzictwie kulturowym w Karpatach w połączeniu z degustacją serów to doskonała lekcja o tym: Czym jest bundz, bryndza, korbacze i sery gazdowskie? I dlaczego nie wszystkie sery to oscypki? Zobaczymy żywe zwierzęta pasterskie – owce i kozy!
- przerwa na zakup prawdziwych serów i produktów regionalnych w sklepie góralskim - bacówce – wystawa produktów regionalnych z owczej wełny oraz owczarnia z malutkimi owieczkami;
- Chata na Szańcach – spotkanie z gawędziarzem – duża dawka humoru... w opowieści o dawnych obyczajach, instrumentach i rzemiośle snuta gwarą Śląska Cieszyńskiego (łamany śląski z góralskim);
- Wisła – jedna z najpiękniejszych miejscowości Beskidu Śląskiego, słynąca z malowniczych krajobrazów, bogatej historii i atrakcji turystycznych; spacer po deptaku;
- przerwa na obiad/kawę i ciastko (ok. 1,5 godz. płatne we własnym zakresie);
- przejazd do obiektu noclegowego w Brennej, zakwaterowanie w pensjonacie, czas na szybka toaletę i wyjazd na…
- wieczorny kulig zimowy i biesiada w góralskiej kolybie – przejazd saniami (12-osobowe zaprzęgi konne) – towarzyszące pochodnie dodają uroku i magii zimowemu krajobrazowi. A po kuligu? Zapraszamy na ognisko w nastrojowej kolibie, gdzie czeka na Was prawdziwa góralska uczta: na rozgrzewkę kieliszek tradycyjnej Mioduli (regionalna nalewka) i aromatyczny żurek, serwowany prosto z kociołka. Następnie upieczemy nad ogniskiem pachnącą kiełbaskę. Biesiada w góralskiej kolibie przy ognisku i muzyce trwa ok. 2 godzin;
- powrót do obiektu noclegowego: obiadokolacja i nocleg, możliwość korzystania ze strefy SPA: strefa wypoczynkowa ze ścianką solną, saunami: fińska, aromatyczna i turecka (płatne dodatkowo we własnym zakresie). Dla Państwa dyspozycji nowoczesne jacuzzi i fontanna lodowa;
Dzień 2
- śniadanie, wykwaterowanie i wyjazd do Górek Małych;
- Chata Chlebowa – zapoznamy się z podstawowymi gatunkami zbóż, poznamy proces powstawania chleba „od ziarenka do bochenka”, oraz proces powstawania masła, twarogu, sposoby pozyskiwania miodu. Własnoręcznie spróbujemy młócenia cepami, mielenia zboża w żarnach, osiewania mąki, uformujemy podpłomyki, które na koniec będziemy mogli degustować ze swojskim masłem, miodem, smalcem, kawą zbożową. Czekając na wypiek, zabawa na starych traktorach, wozach i maszynach rolniczych;
- spacer po Cieszynie – Mały Wiedeń:
- wzgórze zamkowe (romańska Rotunda z XI wieku, Wieża Ostatniej Obrony, Wieża Piastowska i Pałacyk Myśliwski Habsburgów);
- spacer Cieszyńską Wenecją, Studnia Trzech Braci do rynku – piękna legenda o założeniu osady Cieszyn. Przerwa toaletowa i na zakup pamiątek na rynku (lub opcjonalnie zakupy po czeskiej stronie granicy);
- przerwa na obiad/kawę i ciastko (ok. 2 godz. płatne we własnym zakresie);
- wyjazd w drogę powrotną w godzinach popołudniowych;
cena z 1 osobę dorosły 450,- PLN senior 60+ 430,- PLN dziecko do 15 lat 410,- PLN
wyjazd godz. 9:00 z Częstochowy, przejazd przez Węzeł Częstochowa Południe - stacja CRAB (Konopiska/Wygoda), Piekary Śląskie, Bytom, Gliwice, dalej autostradą A1 w kierunku Żor, Wisły
wyjazd godz. 8:00 z Krzepic, przejazd przez Opatów, Waleńczów, Kłobuck, Libidzę, Gruszewnię, Grabówkę, Lisiniec, przesiadka w Częstochowie do głównego autokaru... (po powrocie odwóz)
wyjazd godz. 8:00 z Radomska, przejazd przez Kłomnice, Rudniki, Rędziny, Wyczerpy, przesiadka w Częstochowie do głównego autokaru... (po powrocie odwóz)
wyjazd godz. 7:30 z Zawiercia, przejazd przez Myszków, Żarki, Poraj, przesiadka w Częstochowie do głównego autokaru... (po powrocie odwóz)
Cena zawiera: transport autokarem, 1 nocleg, wyżywienie (1x śniadanie, 1x obiadokolacja), opiekę pilota, ubezpieczenie NNW, KL i OC, opłaty drogowe i parkingowe, taksę klimatyczną, oraz na TFG i TFP.
Cena nie zawiera: biletów wstępu + kulig z poczęstunkiem: dorośli 230,- PLN/os, dzieci do 15 lat 220,- PLN/os; SPA w pensjonacie;








